Sommaren 1990 Kom min sambo hem och hade sett något coolt, som hon ville att jag skulle följa med och titta på. Som person av manligt kön tyckte jag att det var något tramsigt, men för husfridens skull följde jag med. Vad jag däremot inte visste var att det var en kursstart som skulle börja, så när vi kom dit tillsammans med ett gäng andra oförstående och förväntansfulla människor, var det bara att ställa upp för första tippet. Efter den kvällen var jag fast och jag fick inte nog av squaredans. Vi gick två kvällar i veckan och första veckan i maj 1991 var det dags för graduering. (Jag klarade mig) Jag blev nu upptagen i Southern Square Dancers Malmö som är min moderklubb.

Längtan efter höstterminens start och med avundssjuka ögon på dom som redan kunde plus tog jag mig an Mainstream. Jag började även bli intresserad av det där med calling och på hösten 1991 uttalade jag min första ”square thru four” och det märkliga var att dansarna lydde mig och gjorde vad jag sa. Jag hade god hjälp av min lärare och mentor Eva Svensson som hjälpte mig att komma igång. På vårkanten 1992 gick jag min första callerkurs för en mycket trevlig och bra caller Tomas Kristensson från Helsingborg som tyvärr tragiskt fick lämna denna jord efter en kort tids sjukdom. Jag lärde mig mer och mer, tränade så fort jag fick en chans. Hösten 1992 fick jag tillfälla att själv hålla nybörjar kurs tillsammans med en mycket trevlig kollega till mig Margareta Lundkvist, som dock har flyttat från oss och callar för närvarande uppe i trakterna av Mariestad. Tillsammans lyckades vi graduera ett 20-tal nya square dansare våren 1993, och en av dessa elever var för övrigt min son Freddie, men det är en annan historia.

Nu blev det kurser varje år och ju mer man själv lärde sig desto mer kurser blev det. 1998 fick jag äran att tillsammans med min klubb aktivt ta del i ett svenskt convent som tillsammans med Energy squares avhölls här i Malmö. Det var mycket jobbigt, men också mycket trevligt och lärorikt att få stå som värd för ett så stort arrangemang.

Så blev det då millenniumskifte och vi överlevde, jorden gick inte under och square dansen fanns kvar. Nu fanns det ett starkt intresse för mina callerkunskaper på andra sidan sundet och jag började att calla festivaler i Danmark. Våren 2003 fick jag så en förfrågan om att även hålla kurser i Danmark vilket jag nappade på och callar numera också för Fredensborg SD.

Man har ju inte blivit yngre precis, vilket jag upptäckte 2003, då jag plötsligt var där, 50 år redan?? Jag som precis fyllt 30 tyckte jag. Vad gör man när man fyller 50, jo man ger sig själv en tur till squaredansens hemland USA tillsammans med min dåvarande sambo Ann for vi iväg för en femveckors tur till Nashville, Memphis, Oklahoma, Dallas, New Orleans och mycket mycket mer. Den 25 juni 2003 stod jag dessutom och callade på Nationell Convention i Oklahoma, och det var coolt.

Nåja det finns faktiskt ett liv utanför squaredansen också, även om denna upptar det mesta av min tid. Numera har jag kurser för Helsingborgs Square Dancers en dag i veckan och för Fredensborgs SD en dag i veckan, plus att jag callar festivaler I Sverige och företrädesvis i Danmark, vilket jag fortfarande tycker är jätteskoj att få göra. Dessutom har jag nu lärt mig att dansa, förlåt gått igenom, alla callen på C1 så nu skall jag lära mig att dansa C1 vilket säkert tar tid eftersom jag  inte har så mycket tid över.

Jag har dessutom äntligen träffat mitt livs kärlek efter 50 år och hon är Danska men har flyttat över till Helsingborg där vi bor. Vi har startat resor till USA och deras National Convention som vi arrangerar med lite annan sightseeing runt omkring. Det primära med dessa resor är dock själva convention i USA, vilka har visat sig vara populära och uppskattade då vi organiserar allt från resa och boende till mat och inträden.

Vi hoppas att fortsättningen av livet ger oss en stor portion med square dans även om 60 års strecket närmar sig med stormsteg.

Nu har dock 60 års strecket passerats och man börjar närma sig pensionen. Jag och min Hustru Ellinor (ja det är fortfarande mitt livs kärlek) håller på med Squaredans resor till Gran Canaria och Puerto Rico varje år. Det är nu uppe i 7:e året  som vi arrangerar januari 2018 och det har blivit mycket populärt då det brukar komma över 100 dansare ner till Puerto Rico veckorna 4 och 5 varje år. Då dansas det Plus och A1 vecka 4 samt A2 och C1 vecka 5. De sista åren har vi varit 3 callers nämligen Christer Bern, min son Freddie och jag själv, som dessutom börjat calla C1.

Kursverksamheten har jag trappat ner och slutat med att ha kurser i Danmark då det tog för mycket av min tid när man heltidsjobbar. Helsingborg har inga kurser kvar så där är det inte heller någon verksamhet, men lite A2 dans och C1 kurs som jag bedriver varannan ondsg med A2 och Vareannan med C1 kurs så det blir till att hålla C1 kursen igång i 3 år om vi skall hinna bli färdiga någon gång.

I övrigt händer det inte så mycket i squaredans världen utan det blir tyvärr mindre och mindre som händer så det är väl upp till oss gamla eldsjälar som får se hur länge vi orkar dra lasset. det är ju inte mycket nybörjare som kommer in i vår aktivitet utan snart dansar väl de flesta som håller på A2 eller C1, men kanske hittar vi en ny ingång till forna tiders squaredans när vi var 3 eller 4 eller 5hundra dansare på en vanlig festivaldans, Ja det var tider det.

Väl mött i en Square någonstans

Leif Ekblad